Asociatia
FILANTROPIA Reghin

Legile omenesti in slujba legilor Dumnezeiesti!

"Sa iubesti pe aproapele tau
ca pe tine insuti!" (Matei 22,39)

SCURT ISTORIC

Asociaţia “Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” - filiala Reghin şi-a început activitatea odată cu deschiderea oficială a Asezamântului social “Casa Maria II” – la data de 6 iulie 2003.

În acest perimetru unde astazi ne desfasurăm activitatea, a existat prima scoală românească confesionala din Reghin, datând din anul 1835, având ca ctitor pe dascălul Theodor Serban.

Acest aşezământ de cultură şi spiritualitate a asigurat continuitatea invatamantului in limba romana, devenind scoala de Stat in anul 1919, pana in 1931, cand se construieste o noua scoala in apropiere , astazi Gimnaziul de Stat „ Virgil Onitiu”.

La 15 mai 1999 este demolata vechea scoala, care se afla intr-o stare avansata de degradare, dar nu ca sa moara, ci ca să dăinuiască pe mai departe ca orfelinat.

Timp de trei ani de zile lucrarile de construcţie a orfelinatului au fost suportate de către Parohia Ortodoxă “ Sfânta Treime ” şi de sponsori inimoşi, dându-i-se clădirii forma iniţială a şcolii vechi.

În anul 2002 firul istoric se reînoadă din nou, căci Dumnezeu uneşte gândurile bune si Fundaţia “ Les convois humanitaires pour la Roumanie ” din Luxembourg, preia cladirea aducându-i transformari radicale asa cum arată astazi.