Asociatia
FILANTROPIA Reghin

Legile omenesti in slujba legilor Dumnezeiesti!

"Sa iubesti pe aproapele tau
ca pe tine insuti!" (Matei 22,39)

PEOIECTE

Asociaţiea “Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” - Filiala Reghin funcţioneză cu 5 servicii acreditate, atât pentru copii cât şi pentru persoane varstnice;

- servicii de tip familial - 10 copii
- servicii de tip rezidential – 22 copii
- servicii sociale – centru de zi 37 copii
- servicii comunitare la domiciliu pentru persoane varstnice –80 beneficiari
- servicii sociale – centru de criza – 8 varstnici

 

I. AŞEZĂMÂNTUL SOCIAL “CASA MARIA I”

În primăvara anului 1990, ne-a vizitat oraşul o familie din Luxembourg, care a cunoscut destul de repede problemele populaţiei, situaţia copiilor din şcoli şi a celor abandonaţi.

Întorsi în Luxembourg au întâlnit o Fundaţie de binefacere “ Les convois humanitaires pour la Roumanie ”, iar în toamna anului 1990, au venit cu un transport umanitar aducând şi dotari şi ajutoare pentru spitalul reghinean,unde aici au cunoscut o fetita care spunea fiecarei femei pe care o întâlnea “MAMĂ” si fiecărui bărbat “TATĂ”. Fetiţa făcea parte din acei copii abandonaţi, care traiau atunci în secţia de pediatrie a spitalului din Reghin.

Luxemburghezii au fost impresionaţi de situaţia precară a copiilor abandonaţi şi de statutul lor incat s-au decis sa construiasca un camin, asemenea celui familial.

Numele casei a fost dat de aceasta fetita, pe care o chema ”Maria”.

Dintodeauna povestile pentru copii au fost fascinante, dar cele cu copii parasiti, induiosatoare si parca isi gasesc mai usor drumul catre inimile noastre.

Astazi putem spune 10 povesti, pentru ca atatia copii sunt in Casa Maria I. Fiecare dintre ei are o istorioara care te impresioneaza pentru ca, ascultand-o, iti dai seama ca ei au trecut in cei cativa ani de viata prin mai multe intamplari decat multi dintre noi, adultii.

Cu toate acestea au o putere fantastica, sunt copii veseli, frumosi, nebunatici, copii ca toti copiii! Alaturi de ei nu este loc de plictiseala, impreuna cu ei invatam in fiecare zi cate ceva, langa ei redescoperim lumea.

În prezent cei 10 copii au o nouă viaţă şi condiţii de creşere şi educare într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, alaturi de un cuplu parental(tata-mama), 4 instructori de educatie, asistent social, psiholog.

Pana la data de 01.05.2005, dată la care casa este preluată de asociaţia noastră, ea funcţiona ca o anexă a secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal “ Dr. Eugen Nicoară” Reghin.

Astazi, Maria I este o casa de tip familial, o casa si o familie adevarata, si asta o demonstreaza zambetele de pe fetele copiilor nostri.

 

II. AŞEZĂMÂNTUL SOCIAL “ CASA MARIA II”

Crampei de viata ...

- Pe cine iubesti cel mai mult ?
- Eu îl iubesc pe Dumnezeu.
- De ce ?
- Pentru ca atunci cand sunt in necaz ma ajuta!
- Ce cadou i-ai facut Celui pe care Îl iubesti ?
- De ziua Lui Dumnezeu eu fac o jertfa …sa fiu cuminte si sa ascult pe toate doamnele de aici.
(C. 15 ani)

Copilul este „mugur de Dumnezeu” si cu toate acestea il vedem maltratat.

Cati dintre noi nu nu am vazut copii batuti crunt, copii pusi sa cerseasca, terorizati si chinuiti psihic, abuzati sexual, copii care prefera sa traiasca pe strazi decat sa mai indure suferinta de acasa? Nu putem trece cu vederea suferinta acestor copii atat timp cat ne numim crestini si avem porunca iubirii aproapelui inscrisa in inimile noastre, asa cum ne spune Mantuitorul:”Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau si din toata puterea ta si din tot cugetul tau, iar pe aproapele tau ca pe tine insuti.”(Lu.10, 27).

AŞEZĂMÂNTUL SOCIAL “CASA MARIA II”- derulează activităţi de creştere , educare si gazduire a unui număr de:

    - 22 copii în casă de tip rezidential cu vârsta cuprinsă între 5 - 18 ani.
    - 37 copii în centru de zi din cadrul unor familii aflate în situaţii de risc din municipiul Reghin.

Pentru cei 22 copii din casa de tip rezidential Maria II este casa lor, este familia lor. Ei nu sunt diferiţi de ceilalţi copii, doar atât că nu sunt lângă părinţii lor. Le lipsesc părinţii. De aici merg la grădiniţă, de aici merg la şcoală, aici învaţă să se comporte în societate, învaţă să devină oameni. I-am învăţat un singur lucru, atât pe ei cât şi pe cei din jurul lor: faptul că sunt la fel ca ceilalţi copii.

Urmand cuvintele Sfantului Apostol Iacov: Daca un frate sau o sora sunt goi si lipsiti de hrana cea de toate zilele, si cineva dintre voi le-ar zice: mergeti in pace, incalziti-va si va saturati, dar nu le dati cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul? (Iacov 2, 15-16).

Centrul de Zi Casa Maria II Reghin cuprinde 22 copii din cadrul unor familii aflate în situaţii de risc din municipiul Reghin.

Scopul acestui program este:

  • Prevenirea si reducerea abandonului şcolar şi familial prin sprijinirea materială şi educaţională atât a copiilor cât şi a familiilor acestora.
  • Prevenirea deligventei juvenile din Municipiul Reghin prin asigurarea de alternative de petrecere a timpului liber si oferirea unor modele pozitive de actiune prin insuflarea principiilor crestine.

 

III. CENTRUL COMUNITAR PENTRU VÂRSTNICI “SFÂNTUL ANDREI” REGHIN  

Este un proiect care s-a realizat împreună cu Primaria Municipiului Reghin , prin alocarea unor sume nerambursabile de la Guvernul României, prin Ministerul integrării Europene, în cadrul programului “Investiţii în servicii sociale”, sept. 2004.

În momentul de faţă proiectul cuprinde 2 module:
- servicii sociale comunitare de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice- 80 beneficiari;
- centru de criză cu 8 persoane;

  • Servicii sociale comunitare de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice

In momentul de fata sunt cuprinsi un numar de 80 de persoane vârstnice sărace şi dependente fizic, imobilizate la pat sau la domiciliu, aflându-se în imposibilitatea de a-şi satisface nevoile medicale, igienico- sanitare, social- administrative şi de relaţionare.

Factorul agravant este că nu au sprijin familial direct, nu pot ieşi din casă şi nu se pot autogospodări.

Ca formă de protecţie socială a persoanelor vârstnice, varianta abordării instituţiilor este de cele mai multe ori respinsă de către aceştia, hotărârea lor fiind de a-şi menţine spaţiul de viaţă în limitele propriilor locuinţe. Nevoile minime ale unui trai cotidian, nevoia de comunicare, de a se întreţine în limitele acestui spaţiu, de întreţinere a unui statut obişnuit, nevoia de securitate a sănătăţii, au determinat alegerea prin proiect a unor activităţi care să asigure un pachet de servicii integrate minime pentru acoperirea acestor nevoi.

Servicii de ingrijire furnizate la domiciliu persoanele varstnice aflate in situatia de dependenta socio-medicala cuprind:

  • Serviciile de ingrijire de baza:

-servicii primare: pregătirea / încălzirea hranei si oferirea unor suplimente nutrutive – lapte si derivate din lapte, miere, fructe

-servicii de ingrijire personala: igiena corporala, imbracat /dezbracat, igiena intima prin schimbarea pampersului(unde este cazul), mobilizare, deplasare in interior/exterior, comunicare

  • Servicii menajere si gospodaresti: igiena patului,spalatul vaselor, spalarea lenjeriei si a hainelor (cu masina automata de spalat haine intr-un spatiu amenajat si destinat de catre Asociatie,in cadrul Centrului comunitar pentru varstnici Sfantul Andrei Reghin);
  • Servicii de asistenta sociala (integrare socio-familială - unde este cazul, servicii de informare si consiliere legislativa, sprijin în vederea încadrării într-o formă de protecţie socială, facilitarea contactului cu comunitatea, reprezentarea intereselor vârstnicului in diverse situatii de ordin social,coordonarea si supravegherea activitatii voluntarilor);
  • Servicii religiose(spovedanie,impartasanie,maslu,binecuvantarea casei)

Serviciile sociale oferite persoanelor vârstnice prin acest proiect au atât un caracter preventiv, cât şi intervenţionist, contribuind la menţinerea siguranţei vieţii vârstnicilor, la obţinerea şi păstrarea unui nivel optim de viaţă care să-i permită implicarea în viaţa socială, adaptarea la schimbare, conservarea sentimentului de self-esteem, anularea anxietăţii şi solitudinii.

Prin acest proiect se urmăreşte, de asemenea, implicarea comunităţii locale în sprijinul persoanelor vârstnice cu scopul de a facilita participarea vârstnicilor la fluxul vieţii comunităţii din care fac parte.

 

b. Centrul de criza

Prin intermediul acestui serviciu se ofera persoanelor vârstnice asistenţă socială, asistenţă medicală şi religioasă, conform legislaţiei în vigoare şi a procedurilor de aplicare a lor.

Activităţile serviciului constau în:

  • Identificarea cazurilor, atât în urma solicitărilor acestora, cât şi prin colaborarea cu instituţiile abilitate în munca cu persoanele vârstnice, în speţă Serviciul Social din cadrul primăriei, medici de familie şi preoţii din parohii.
  • Organizarea unei baze de date, în urma efectuării evaluării preliminare, care ne va furniza informaţii despre persoanele vârstnice aflate în nevoi.
  • Consiliere asupra actelor necesare întocmirii dosarului pentru luarea în evidenţă şi asupra metodologiei de selecţie a eventualilor beneficiari.
  • Serviciile oferite de către personal specializat, constau în următoarele:
    • Servicii primare: hrană, igienă, îmbrăcăminte, adăpost
    • Servicii igienico - sanitare: duş, tuns, bărbierit – unde este cazul, igienizarea lenjeriei personale.
    • Servicii menajere: curăţenie în camere şi în centru- în funcţie de nevoi
    • Servicii de informare şi consiliere: socială (privind problematica stării civile, facilitarea contactului cu familia şi rudele), legislative (în scopul promovării şi apărării drepturilor cetăţeneşti care le revin acestei categorii de persoane), juridică (pentru stabilirii statutului legal al proprietăţii – unde este cazul, întreţinerea de drept, contractele testamentare etc.)
    • activităţi recreative în funcţie de nevoi şi de capacitatea fiecărui beneficiar.
  • Asistenţă medicală acordată de asistentul medical în funcţie de necesităţile care se impun: injectabile, evaluarea şi măsurarea parametrilor fiziologici, medicamentoase, tratamente
  • Consiliere religioasă acordată săptămânal de către preoţul coordonator al centrului.

Persoanele beneficiare pot primii servicii doar pentru o perioadă de maxim 6 luni până la depăşirea perioadei de criză şi identificarea unei măsuri alternative optime de protecţie socială .

CATEGORIA DE PERSOANE BENEFICIARE

Persoane vârstnice cu venituri foarte mici (sub salariul minim pe economie) rămase fără locuinţă din următoarele motive:

  • evacuare pe motiv datornic sau rău platnic
  • divorţ
  • vânzare – cumpărare a locuinţei,
  • abuzaţi de copii sau rude,
  • fără un venit curent prin care să-şi asigure plata cheltuielilor administrative
  • fără locuinţă proprie,
  • lipsite de sprijin familial/aparţinători (nu au copii, au copii aflaţi la distanţe foarte mari, au copii cu o situaţie socio-materială precară, au copii aflaţi în una din situaţiile: alcoolism, handicap fizic sau psihic – potenţiali abuzatori, nu au rude apropiate);

 

IV.ACTIUNEA PERMANENTA UN DAR PENTRU HRISTOS

 Campaniile de strangere de fonduri pentru copii,batrani si familii sarace sunt organizate de către Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia- Filiala Reghin în parteneriat cu Organizaţia Caritas şi Societatea de Ajutorare Diakonia, cu prilejul sarbatorilor de Paste si Craciun.

Scopul acestor companii este reducerea impactului saraciei asupra copiilor si persoanelor varstnice prin oferirea de pachete cu alimente, cu ocazia sarbatorilor crestine.

Campaniile constituie o forma de apropiere intre ONG- urile crestine, de asemenea, companiile au o importanta deosebita in dezvoltarea abilitatilor membrilor si voluntarilor asociatiei de a mobiliza si utiliza resursele financiare existente in comunitate.

“AJUTORUL nu inseamna POMANA ci intelegere, dragoste, multa dragoste; inseamna sa-l sprijin pe cel in nevoie sa se ridice, sa mearga pe picioare, dupa propriile lui puteri, nu sa-i dai, lasandu-l acolo jos in starea lui mizera, departe de conditia umana.”